top of page
yigittceylan

Yapay Görme Sistemleri ve Uygulamaları

Yapay Görme Sistemleri, farklı endüstrilerde giderek daha yaygın hale geliyor. Bu sistemler, yapay zeka ve makine öğreniminin gücünden yararlanarak görüntülerin ve video verilerinin doğru ve gerçek zamanlı analizini sağlarlar. Bu yazıda, Yapay Görme Sistemleri tarihini ve uygulamalarını ve bu teknoloji ile ilgili bazı zorlukları keşfedeceğiz. Bilgilendirici ve açıklayıcı bir okuma için okumaya devam edebilirsiniz.



Yapay Görme Sistemleri neden kullanılır?


Yapay Görme Sistemleri, kalite kontrol, denetim, rehberlik ve tanımlama gibi farklı görevlerde kullanılabilir. Üretim alanlarında, Yapay Görme sistemleri genellikle ürünlerdeki kusurları veya tutarsızlıkları tespit etmek için kullanılır. Yapay Görme Sistemleri toplama ve yerleştirme (pick and place uygulamaları) gibi robotik uygulamalarda robotik rehberlik için kullanılabilir. Bunlarla beraber Yapay Görme Sistemleri barkod veya karakter okuma gibi tanımlama görevleri için kullanılabilir.


Yapay Görme Sistemleri üretim endüstrisi ötesinde farklı endüstrilerde de başarıyla uygulanmaktadır. Örneğin, tıp alanında teşhis amaçlı ve cerrahiye yardımcı olmak için Yapay Görme Sistemleri sıklıkla kullanılır. Yapay Görme Sistemleri ayrıca güvenlik endüstrisinde, yüz tanıma ve nesne algılamak için kullanılır. Kullanım alan olasılıkları sonsuz görünüyor!


Yapay Görme Sistemleri ile ilgili zorluklar nelerdir?


Yapay Görme Sistemlerinin zorlukları yok değildir. En büyük zorluklardan biri, Yapay Görme Sistemleri'nin sonuçları aydınlatma koşullarına bağlı olmasıdır. Yetersiz aydınlatma sistemin doğru görüntü alabilmesi için işleri zorlaştırabilir, bu da yanlış analize yol açar.

Bir diğeri ise Yapay Görme Sistemleri ilk kurulum ve bakım maliyetleri açısından zorluk yaratabilir. Son olarak, Yapay Görme Sistemleri bakım ve idare edilebilmesi açısından eğitimli personellere ihtiyaç duyar.


Ayrıca Yapay Görme Sistemi için geliştirilecek yazılımın içereceği görüntü işleme ve analiz etme algoritmalarının seçimindeki yapılabilecek hatalar, hatalı ürünlerin müşterilere gitmesi gibi büyük problemlere yol açar.


Yapay Görme Sistemleri'nin Geleceği


Yapay Görme Sistemlerinin geleceği oldukça parlak! Yapay zeka ve makine öğrenimi alanındaki gelişmelerle birlikte bu teknolojiyle elde edebileceklerimizin henüz başındayız. Yapay Görme Sistemleri giderek daha komple bir hale geliyor ve kullanımı kolaylaşırken, karmaşık zorlu görevlerle başa çıkma konusunda başarısını günden güne arttırıyor. Ayrıca, yeni teknolojik gelişmelerle beraber Yapay Görme Sistemleri maliyetleri azalırken, her büyüklükteki işletmeler için daha ulaşılabilir hale geliyor. Yapay Görme teknolojileri gelişmeye devam ederken, yeni keşfedilecek kullanım yollarını hayal etmek oldukça heyecan verici!


Yapay Görme ve Görüntü İşleme


Yapay Görme, endüstriyel proses kontrol, robotik rehberlik ve güvenlik gibi alanlarda görüntü bazlı teknolojileri ve metotları kullanarak otomatik inceleme ve analiz yapma yöntemidir. Yapay Görme Sistemleri çoğu durumda donanımı ve yazılımı da kapsar.

'Yapay Görme' terimi genellikle sensörlerle görüntü alınması, görüntülerin özel algoritmalar uygulanması için pc'ye aktarılması ve kullanıcılara arayüzler aracılığıyla gösterilmesi süreçlerinin tamamını ifade eder. Yapay Görme Sistemleri üretim hattı üzerindeki ürünlerdeki hataları inceleyebilir, kalabalık ortamlardaki nesneleri veya insanları tanıyabilir veya robotlara rehberlik yapabilir.


Yapay Görme teknolojisi yıllardan beri birçok endüstride kullanılmaktadır. Yine de, işlemci gücü ve görüntü sensörleri teknolojilerindeki sürekli yenilenen gelişmelerle birlikte kullanım alanları genişlemeye devam etmektedir. Yapay Görme Sistemleri geleneksel manuel inceleme ve analiz etme yöntemlerine göre birçok avantaja sahiptir; yüksek hız, kesinlik, güvenilirlik ve manuel olarak incelenmesi oldukça zor olan objelerin %100 kontrolü.


Yapay Görme Sistemleri genel olarak özel bir göreve ya da uygulamaya yönelik endüstriyel kamera, görüntü işleme yazılımı ve optik tasarımın bileşimi olarak dizayn edilir.


Görüntü sensörü incelenmek istenen objenin ya da olayın görüntüsünü yakalar. Görüntü sensörünün tipi uygulamaya ve analiz için gerekli olan görüntü kalitesine uygun seçilir. Kameralarda görüntü sensör tipi olarak CCD ve CMOS kullanılır, bunlar ışığı elektronik sinyallere dönüştürmekten sorumludur.


Yapay Görme Sistemindeki görüntü işleme yazılımı, görüntü sensöründen gelen görüntüleri analiz eder ve incelenmek istenen üründen veya olaydan bilgiyi çıkarır. Bu bilgiler karar vermek veya harekete geçmek için kullanılır. Yapay Görme yazılımı genellikle görüntü yakalama, kalibrasyon, filtreleme, sınıflandırma ve ölçüm araçlarını kapsar.


Işık kaynağı -optik- incelenmek istenen ürünü veya olayı aydınlatır. Işık kaynağı seçimi uygulamaya, ortama ve ürün yüzeyine bağlı olarak seçilir.




Yapay Görme ve Görüntü İşleme arasındaki farklar nelerdir?


Yapay Görme, dijital görüntüleri anlama ve yorumlamaya odaklanan bilgisayar bilimi alanıdır. Yapay Görme görüntülerden anlamlı bilgiler elde etmeye yönelik algoritmalar ve yazılımlar geliştirmeyi kapsar. Görüntü İşleme ise sensörlerden elde edilen dijital görüntülerin manipüle edilmesine odaklanan bilgisayar bilimi dalıdır. Görüntüler, üzerinde threshold, erode, dilate gibi filtreler ile manipüle edilirler. Yapay Görme, Görüntü İşlemenin bir alt kümesi olarak görülebilir. Yapay Görme algoritmaları, görüntülerin yorumlanması için özel olarak tasarlanırken, Görüntü İşleme algoritmaları genellikle daha genel amaçlıdır. Yapay Görme genellikle nesne tanıma, inceleme veya analiz etme gibi uygulamalar için kullanılırken, Görüntü İşleme daha çok görüntü iyileştirme veya filtreleme gibi görevler için kullanılır.


Yapay Görme Sisteminde görüntüler nasıl işlenir ve analiz edilir?


Görüntüler endüstriyel kameralarla yakalanır ve işleme ve analiz için Yapay Görme yazılımına aktarılır. Yapay Görme yazılımı görüntüyü işlemek ve analiz etmek için edge detection, thresholding ve blob analizi gibi birçok farklı algoritmayı içinde barındırır. Bu algoritmalarla Yapay Görme Sistemi, objeleri tanıma, boyutları ölçme ve karakter okuma gibi bilgileri görüntülerden elde eder. Yapay Görme Sistemleri inceleme, rehberlik, tanımlama ve ölçüm içeren birçok uygulamasıyla birçok endüstride kritik rol oynamaktadır.


Sonuç olarak, Yapay Görme Sistemleri inceleme, rehberlik, tanımlama ve ölçüm içeren birçok uygulamasıyla birçok endüstride kritik rol oynamaktadır. Yapay Görme Sistemi, uygulamaya özel geliştirilecek yazılımı ve optik tasarımı ile, maliyetleri azaltmanıza ve verimi ve üretkenliği arttırmanıza yardımcı olacaktır.

Lena Vision olarak, görüntü işleme ve analiz etme teknolojilerindeki uzmanlığımız ve yüksek tecrübemizle, ihtiyaç duyduğunuz Yapay Görme Sistemleri için size çözüm ve rehberlik sunabiliriz. Kaliteyi en üst düzeye çıkarmak ve hataları ortadan kaldırmak için tüm süreçlerinizde Yapay Görme Sistemlerinden yararlanın.

93 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page